חשיבות פניה מוקדמת לעורך דין פלילי לפני החקירה
האם יש צורך להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני חקירה?
חקירה או מעצר, יכולים לגרום לכל אדם ללחץ, לסטרס קשה ולחוסר וודאות.
מצב נפשי של לחץ זה לבדו יכול לגרום לניצול מצבו של הנחקר בחקירה לשם יצירת מצב בו החוקר, עלול לנצל מצב זה לפעמים שלא באופן ראוי.
לכן הכנה ראויה לחקירה יכולה להביא להבדל בין זיכוי להרשעה.
בנוסף, חקירה הינה הליך מייגע ומתיש.
החוקר עשוי להשתמש בטכניקות פסיכולוגיות שונות ולעיתים ישתמש באמצעים שונים כגון עימותים, הצעה לפוליגרף, הצגת ראיות של שותף לעבירה, השוטר הטוב והשוטר הרע וכו'.
לעיתים הדברים מלווים בהצעה להודות תמורת התחשבות מסויימת בעונש ומתן "מנוחה" מהחקירה.
בנוסף, ישנם מקרים כגון סכסוכי שכנים בהם אתה סבור שהנך נקרא לחקירה בנוגע לתלונה שהגשת, אולם הנך מוצא את עצמך כנאשם ולא כקורבן – לאור תלונה הדדית של השכן.
בדרך כלל אדם נורמטיבי אינו מודע לזכויותיו ולכן לעיתים אינו יודע כמה הוא "שקוע" בחשדות נגדו ואילו ראיות קיימות נגדו, ולעיתים אינו מודע באילו עבירות בדיוק הוא חשוד.
במקרים רבים הנחקר אינו מודע לזכויותיו ולעיתים עובר זמן עד שהוא מוסר את גרסתו. במקרים מסויימים החשוד נחקר מספר פעמים, והלחץ וחוסר השינה יכולים לתת את אותותיהם.
לא כל חשוד יודע שיש לו זכות להיוועץ עם עורך דין פלילי טרם החקירה, אולם גם שהדבר נאמר לו לעיתים הוא לא יודע מה היא החשיבות של ייצוג בשלב זה.
לעיתים הנחקר "מזלזל" בחקירה כאשר הוא בטוח בחפותו או בהעדר הראיות כנגדו.
לעיתים, גם אם חוקר המשטרה מודיע לנחקר כי יש לו זכות להיוועץ עם עורך דין טרם החקירה – הדבר יעשה לאחר שהוא תישאל אותו בעל פה.
לפיכך, אם חוששים שישנו אירוע הצפוי להיחקר, או על זימונכם הצפוי לחקירה – לא רצוי להמתין עם הפניה לעורך דין פלילי לשם ייעוץ.
אם יש חשש כי הנכם צפויים לחקירה, או שכבר נעצרתם – יש לכם זכות להיוועץ עם עורך דין לפני ביצוע החקירה.
המפגש עם עורך הדין בשלב מוקדם יכול לעזור לכם לקבל מידע על החקירה וההליך בכלל, לאמץ טקטיקה ואסטרטגיה מתאימים לטיפול בתיק.
כמו כן להפחית לחץ נפשי אצל הנחקר, לקבל ייעוץ בדבר שיטות החקירה הצפויות, לקבל הסברים על אמצעי ושיטות חקירה כגון פוליגרף, מדובבים, עימותים ועוד.
ככל שתהיו יותר ערוכים לחקירה עצמה ולמפגש הראשוני עם החוקר – כך תוכלו להתמודד טוב יותר עם החקירה.
לעיתים לאחר החקירה יובא החשוד למעצר, שם הוא עלול לבלות לילה בתנאי מעצר קשים. רק למחרת היום הוא יובא בפני שופט למתן החלטה בנוגע לשחרורו או להמשך מעצרו.
כאשר החשוד מובא בפני שופט בנוגע להמשך מעצרו או שחרורו – הליך זה יכול להיות משפיל שכן החשוד מובא לאולם המשפט כאשר הוא מלווה בנציגי שירות בתי הסוהר.
כל זאת כאשר לא ניתנה לחשוד הזדמנות "להקפיד" על הופעתו. בדרך כלל החשוד מובא לבית המשפט כאשר הוא לבוש בבגדים עמם הוא ישן בלילה, ללא גילוח ולעיתים כאשר הוא מותש ועייף.
כל זאת לעיני השופט, וכל הנוכחים במקום ולעיתים אף לעיני צלמי התקשורת.
במהלך הדיון בנוגע למעצר קיימת לעורך דין מטעם החשוד אפשרות לחקור את נציג המשטרה.
עורך דין פלילי אמור לשאול שאלות בנוגע לחוזק הראיות, הסיכוי להוכחת האשמה בביצוע העבירה על כל רכיביה, כשלים בחקירות, במעצר בחיפוש וכו'.
בשלב זה, יכולים להתגלות דברים מהותיים כגון כשלים אשר יש בהם להשפיע על החלטת בית המשפט אם לעצור את החשוד או לשחררו.
לאחר חקירת נציג המשטרה, מוקנית לעורך דין פלילי האפשרות לסכם ולהעלות את טיעוניו לשחרורו של החשוד או לחילופין לקצר את תקופת המעצר או למצוא חלופות מעצר.
שלב זה הנו חשוב מאוד שהרי אם יוארך מעצרו של החשוד, לדבר השלכות משמעותיות בנוגע להודאה ולהמשך התבררות התיק.
ברור שמעצר ארוך ומתיש עשוי לזרז הודאה מטעם החשוד, ולעיתים החשוד יודה במעשים שלא ביצע.
כמו כן לעניין השלכות בנוגע להמשך חייו של החשוד וחזרתו לחיי שגרה, לעבודתו ולמשפחתו.
לכן רצוי שתעניק משקל ראוי להכנתך לחקירה, בהיותה חיונית ומשמעותית לתיק.
במקרים מסויימים אופי החקירה יכולה לקבוע אף את גורל התיק – אם בנוגע לסגירתו, לעילות של מעצר עד תום ההליכים, לסיכויי הרשעה וכן למדרג גזר הדין.
בנוסף, לדבר אף השפעה על נושא כגון "תביעה אזרחית נגררת לפלילים" – אם בתיק קיים נפגע אשר יכול להגיש כנגדכם תביעה לפיצויו הכספי.
לסיכום: אם יש חשש לחקירה או זימון לחקירה – רצוי לפנות לעורך דין פלילי בשלב המקדמי.
הכותב הנו עורך דין פלילי בירושלים ובמרכז